Zelfrijdend vervoer klinkt voor veel mensen als een droom voor de verre toekomst. Maar het is dichterbij dan je denkt. In Noord-Nederland vind je steeds meer proefprojecten voor autonoom rijdende busjes, auto’s, boten en drones.

Groningen, Drenthe en Friesland willen dat graag aan de wereld laten zien, en presenteren zich samen onder de naam ‘@North’ als dé regio voor autonoom vervoer. Onlangs lieten zij op een festival zien hoe ver ze in het Noorden met de innovaties zijn.

Tof om te zien, al deze uitvindingen. En leuk om te zien wat er allemaal kan. Maar het gaat er uiteindelijk om wat je er aan hébt. De 3 provincies benadrukken dat het ze gaat om maatschappelijke vraagstukken: het verbeteren van de bereikbaarheid en de leefbaarheid, specifiek in krimpregio’s.

Tweet At North

Juist als je met minder mensen bent, heb je namelijk meer aan geautomatiseerd vervoer, is de belofte. Ouderen blijven langer mobiel als zij niet meer zelf een auto hoeven besturen. Pakketjes kunnen goedkoper over grotere afstanden worden vervoerd, bijvoorbeeld met drones. En ook al woon je afgelegen, met 5g-verbindingen kun je ook op afstand geholpen worden door een specialist.

De toekomst klinkt ineens zo ver weg niet meer. Ik vind het mooi om te zien dat het Noorden hier een voortrekkersrol in speelt. Ik ben benieuwd naar de volgende stap: of het lukt om op te schalen van enkele proefprojecten, en daadwerkelijk één groot living lab te vormen. Waarin autonoom vervoer niets ‘nieuws’ meer is, maar het begin van het nieuwe normaal. We blijven het volgen!

Bron afbeelding: Twitter.com/atnorth3

Abonneer je vandaag nog op onze nieuwsbrief