Onlangs werd in Nederland de drie miljoenste glasvezelaansluiting aangelegd. Niet in een grote stad, maar in het kleine dorpje Aalten in de Achterhoek. Juist in het buitengebied  is de aanleg van glasvezel de afgelopen jaren explosief toegenomen, blijkt uit de Glaskaart van Stratix.

Hoe is dat te verklaren? In het Westen van het land wonen veel meer mensen, dus je zou verwachten dat het daar veel sneller rendabel zou zijn om glasvezel aan te leggen. Ik zoek naar een antwoord op Tweakers.net, waar in de reacties heel wat expertise verstopt zit. Vaak van lezers met een achtergrond in de technologie of ICT. In die community vind ik vijf mogelijke verklaringen.

Glasvezelkaart

Bron: Stratix

1 In de steden is al kabel-internet en dat is snel genoeg.

“Het gros van de mensen dat nu kabelinternet heeft, wil niet over naar glasvezel. In grote kernen, waar Ziggo bijvoorbeeld al ligt, kom je als glasvezelboer dus bij lange na niet aan je minimum aantal aanmeldingen.”

“In de buitengebieden valt theoretisch meer winst te halen. Daar is vaak helemaal geen snel internet voorhanden (dus ook geen snelle kabel).”

2 Boerenbedrijven hebben snel internet hard nodig.

“Voor boerenbedrijven is een snelle internetverbinding ondertussen noodzaak, terwijl ze het nu moeten doen met een KPN-kabeltje waarover vrijwel niets mogelijk is”

“Tegenwoordig moet alle agrarische data digitaal aangeleverd worden bij de overheid, de melkfabriek en alle andere aanverwante zaken. Laat staan zodra er automatisering zoals een melkrobot in de picture komt. Dan schiet de kabel echt tekort.”

3 Glasvezel aanleggen in het buitengebied is goedkoper.

“Het is ook een kwestie van prijs. Het aanleggen van een glaskabel in dun bebouwd gebied is vele malen makkelijker. Vaak heb je een berm waar je makkelijk kan graven.”

“In de Randstad is alles bestraat, je moet dan altijd de stoep open breken. Hier moeten ook allemaal vergunningen etc voor worden afgegeven. Dit alles kost tijd, geld en moeite.”

 

4 Buiten de Randstad is veel minder hoogbouw.

“In tegenstelling tot de grote steden, die je ook voldoende vindt in het Oosten, heb je veel minder hoogbouwcomplexen buiten de Randstad. Probeer eens te organiseren dat 10 tot 20 (verdiepingen) mensen tegelijk thuis zijn op vrijwillige basis voor de aanleg van een kabel. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het behoorlijk lastig is! Om zeer diverse redenen vaak, zoals studenten, wietplantages, ruzie met de woningbouw etc.”

5 Lokale initiatieven van bewoners en gemeenten.  

“In de echte landelijke gebieden begint de uitrol nu eindelijk, door het initiatief van lokale partijen om - bij een deelname van 50% van de huishoudens -  en extra inleg door een hoger abonnement of eenmalige bijdrage van ongeveer 1200 euro. Daardoor word het commercieel haalbaar, er zijn maar weinig Westerlingen die dat gaan betalen.”

“Veel gemeenten buiten de Randstad proberen de fysieke afstand tot de randstad te compenseren door de virtuele afstand te verkleinen om zo toch wat punten te scoren voor bedrijven en inwoners. Dat gaat prima met glasvezel.”

 

Naast de verschillen tussen Randstad en Randland, vallen de verschillen op tussen Noord- en Oost-Nederland. Op de kaart zien we hoe sommige gemeenten in Groningen en Drenthe achterblijven op Overijssel en Gelderland. Hier is nog een wereld te winnen. Het gebrek aan snel internet blijft voor veel inwoners en bedrijven een belangrijk issue. Benieuwd hoe deze kaart zich ontwikkelt in de komende jaren!

Bron foto: Pxhere.com

Abonneer je vandaag nog op onze nieuwsbrief