Het is één van de mooie pleinen van de historische Hanzestad Deventer: het Grote Kerkhof. Maar tot voor kort zag je daar weinig van. Het plein was een parkeerplaats. Op 2 januari kwam hier een einde aan; na jaren van politiek gesteggel werd het Kerkhof autovrij. Best een doorbraak, want veel inwoners hadden er moeite mee. Je auto kunnen parkeren vlak voor het Stadhuis werd ervaren als een recht.

Het Binnenhof in Den Haag. Foto: Twitter/Tweede Kamer
De Neude in Utrecht. Foto: Twitter/Ramon Poulissen
De Grote Markt in Brussel. Foto: Ans Brussel

 “Het zal op het Grote Kerkhof wennen zijn, maar over een half jaar weten we niet beter”, zei wethouder Carlo Verhaar (GroenLinks). “In veel oude binnensteden kun je niet voor de deur van het stadhuis parkeren. Het plein wordt weer echt plein, de historische gebouwen komen tot z’n recht”,

Ik denk dat hij daarin gelijk heeft. Wie kan zich nu nog voorstellen, dat je je auto parkeert midden op het Binnenhof in Den Haag? De Neude in Utrecht? Of de Grote Markt in Brussel? Het ziet er surrealistisch uit.

Auto’s en binnensteden gaan steeds minder goed samen. Onze kijk hierop verschuift. Steden hechten meer belang aan de uitstraling (toerisme!) en het beperken van vieze uitstoot (duurzaamheid!). De openbare ruimte kunnen we beter besteden dan aan stilstaande voertuigen, vinden we nu. Bereikbaarheid is nog steeds belangrijk, maar het belang van de auto gaat niet meer ten koste van alles.

In Deventer verenigen ze ‘toerisme’ en ‘bereikbaarheid’ door er een beleving van te maken: als bezoeker parkeer je je auto aan de overkant van de Ijssel, en pak je het pontje naar de binnenstad.

Afbeelding verwijderd.

Foto: Jens van der Weele

Opvallend in mijn woonplaats Deventer is dat er nog geen nieuwe plannen zijn voor wat het plein dan wél moet zijn. Daar kwam de gemeenteraad niet meteen uit. Voorlopig blijven de parkeervakken en –paaltjes dus gewoon staan. De wethouder zegt de tijd te willen nemen om een plan te maken voor een nieuwe inrichting. Verhaar: “Ik wil niet haasten, we moeten het in één keer goed doen.”

Waarom het in één keer goed moet, begrijp ik niet helemaal. Want de nieuwe leegte van het Kerkhof biedt veel ruimte – letterlijk – voor nieuwe initiatieven. Om dingen uit te proberen. En eens te kijken wat je zou kunnen doen met zo’n plein. Als ik de wethouder was, betrok ik inwoners, bedrijven en verenigingen bij het vraagstuk, en liet ze tijdelijk aanrommelen op het plein. 

Laat inwoners zelf met plannen komen; wie weet wat voor creatieve ideeën er los komen! (#cocreatie)

Wie weet maken ze van het plein tijdelijk een park, vol met bomen, bloemen en bankjes. In de zomer één groot terras. Een expositie voor kunst. Een voetbalveld of ijsbaan. Of anders een strand, midden in de stad. Elk seizoen wat anders, één jaar lang. Daarna weet je beter wat werkt, en wat niet, en bouw je aan draagvlak in de stad. Ook trek je heel wat bekijks in de media, wat het toerisme weer ten goede komt. Wat zou jij doen, met zo’n plein?

 

Foto Grote Kerkhof: Twitter.com/handhavendev

Abonneer je vandaag nog op onze nieuwsbrief